Kaikki, jotka ovat viettäneet aikaa Meksikossa tai rakastavat meksikolaista ruokaa, ovat varmasti törmänneet nopaleihin. Ne ovat nopal-kaktuksen syötäviä tyynyjä - ja niillä on yllättävän paljon terveysvaikutuksia.
Piikikkäät, mutta tyydyttävät...
Vaikka se saattaa tuntua hieman pelottavalta niille, jotka eivät tunne sitä, monet ihmiset ympäri maailmaa syövät kaktusta vihanneksena.
Nopal-kaktus on hyvin yleinen meksikolaisessa keittiössä, ja sitä nautitaan kaikkialla Latinalaisessa Amerikassa, ja se juontaa juurensa atsteekkien ja mayojen aikaan. Jos säikähdät piikkejä, älä pelkää - nuorten kaktusten (nopales) kovaa kuorta poistetaan ennen ruoanlaittoa!
Perinteisesti nopales valmistetaan huuhtelemalla kaktusnyytit huolellisesti ennen pilkkomista ja lisäämistä kaikenlaisiin ruokiin tacoista salaatteihin. Niitä voi nauttia myös pääruokana, ja ne ovat erityisen hyviä grillattuina. Monet vertaavat niitä koostumukseltaan ja ulkonäöltään vihreään paprikaan.
Jos vierailet Meksikossa, voit todennäköisesti törmätä nopaleihin, joita on istutettu purkeissa ovien ovilla tai parvekkeilla, tai lähes jokaisen kaupungin ihanilla markkinoilla. Meksikon valtateiden varrella tai puutarhoissa voi nähdä pyöreitä, vaaleanpunaisia, piikikkäitä hedelmiä. Se viihtyy erityisen hyvin tuliperäisillä alueilla ja chaparraleissa.
Vaihtoehtoisesti kaktus voi tulla luoksesi! Meksikossa on tavallista, että vanhemmat naiset myyvät nopaleita ovelta ovelle ja kuljettavat niitä ämpäreillä, joita he kantavat päänsä päällä. Kaiken kaikkiaan nopalikaktusalan arvo on noin$150 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, ja se työllistää 10 000 ihmistä.
Yhdysvalloissa voit luultavasti löytää nopales-säilykkeitä tai -säilykkeitä supermarketista tai etsiä kuivattua kaktusta tai kaktusmehua.
Nopalesin nauttiminen
Nopal-kaktus on yllättävän monipuolinen lisuke moniin eri ruokiin. Kokeilitpa sitä sitten edellä mainituissa tacoissa ja salaateissa tai päätitkö yhdistää sen katkarapujen tai perunoiden kanssa, se tuo tyydyttävän lisän moniin resepteihin. Huevos con nopal (nopal ja munat) on suosittu meksikolainen aamiainen, jota syödään kotitekoisen salsan kanssa.
Nykyään nopal-kaktuksesta valmistetaan myös perinteisiä makeisia.
Jos haluat kokeilla nopales-kaktusta, voit myös harkita sen käyttöä paikallisesti. Aloe veran tavoin nopal-mehu tuntuu ihoa rauhoittavalta, ja sitä käytetään usein kotikonstein hyönteisten puremiin ja pieniin viiltoihin.
Kaksi muuta sen lukemattomia käyttötarkoituksia ovat kipsin lujittaminen ja väriaineiden valmistus esihispaanisella ajalla.