Kun elämä antaa sinulle sitruunoita...
Sitruuna on kiistatta yksi maailman suosituimmista mauista. Tämä kirpeä sitrushedelmä on mukana kaikenlaisissa herkullisissa ruokalajeissa aina kosteasta sitruunakakusta virkistävään sitruunasorbettiin. Puhumattakaan siitä, että se on tämän sitruunapatukan reseptin kohokohta! Silti sen reitti pöytäämme on vielä hieman epäselvä.
Asiantuntijat uskovat, että varhaisimmat sitruspuut kasvoivat Assamin, Myanmarin ja Kiinan Yunnanin maakunnan alueilla(1). Sieltä ne levisivät Kaakkois-Aasian kautta Australiaan ja edelleen muualle maailmaan.
Tutkimusten mukaan nykyiset sitruunat ovat hapanappelsiinin ja sitruunan risteytymä(2) . Uskotaan, että ne saapuivat Eurooppaan Etelä-Italian kautta noin vuonna 200 jKr., vaikka ne saattoivat näyttää hieman erilaisilta kuin ne, joita käytämme nykyään sitruunapatukoiden reseptissämme. Kristoffer Kolumbus toi hedelmän Amerikkaan vuonna 1493.
Ihmiset arvostivat sitruunoita paitsi niiden maun myös niiden ulkonäön, tuoksun ja lääkinnällisten ominaisuuksien vuoksi. Antiikin Roomassa hedelmä oli harvinaisuutensa ansiosta kallis statussymboli eliitille. Satoja vuosia myöhemmin Britannian kuninkaallinen laivasto alkoi jakaa merimiehilleen sitruunamehua keripukin ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi.(3)
Nykyään viljelijät viljelevät useita sitruunalajikkeita eri puolilla maailmaa Espanjasta Kaliforniaan. Hedelmän virkistävä maku, vaikuttavat terveysvaikutukset ja helppo saatavuus ovat tehneet siitä keittiön ja ravintoloiden perusruokaa kaikkialla. Lisäksi sitruunaa voi käyttää aromaterapiassa mielialan kohottamiseen tai ihonhoidossa ihonvärin kirkastamiseen. Kaikki tämä tarkoittaa, että sitruunalla voi tehdä paljon muutakin kuin vain limonadia!